Pracovní trojúhelník je základní variantou ergonomie kuchyně

V první fázi realizace nové kuchyně bychom měli přemýšlet o jejím dispozičním řešení. Vytvořit dokonale fungující kuchyňský prostor, který v sobě skloubí atraktivitu, design či funkčnost není rozhodně snadnou záležitostí.

O kuchyni, jakožto pracovním prostoru, budeme pravděpodobně uvažovat hned v počátku našeho plánování. Vytvoření tzv. „pracovního trojúhelníku“ bude tedy prvním předpokladem k úspěšné realizaci nové kuchyně.

Pracovní trojúhelník spojuje nejnavštěvovanější místa v kuchyni

Co je to pracovní trojúhelník? Jedná se vlastně o koncepční řešení ideálního rozložení kuchyňského dřezu, chladničky a sporáku. Takto rozložené pracoviště zajistí snadnější přístup k nejpoužívanějším částem kuchyně, přičemž se budete méně namáhat. Všeobecně se tvrdí, že délka každého ramene trojúhelníku by měla být mezi 130 – 250 centimetry. Budeme-li počítat celkový obvod pracovního trojúhelníku, tak ten by neměl překročit vzdálenost 790 cm. Jednotlivé spotřebiče, nebo chcete-li vrcholy pracovního trojúhelníku, bychom měly umístit tak, aby nesměřovaly ke vstupům do uličky.

Kuchyně

Takto navržené řešení představuje nejenom úsporu práce, ale je vhodným východiskem i z hlediska ergonomie či bezpečnosti. Řešení pracovního trojúhelníku vychází z výrobní strategie slavného Američana Henryho Forda, který tuto variantu využil při zefektivnění výroby automobilů. Z továrních hal se inovativní myšlenka přenesla na výkresy bytových architektů, což byl i základ pro navržení prvního kuchyňského trojúhelníku.

Kuchyňské zóny usnadňují práci v kuchyni

Budeme-li o vrcholech kuchyňského trojúhelníku uvažovat jako o pracovních zónách, můžeme vytvořit základ pro snadné a pohodlné vaření a další práci v naší nové kuchyni. Kupříkladu zónu pro vaření, kterou reprezentují varná deska, sporák, trouba nebo mikrovlnná trouba budeme doplňovat hlubokými zásuvkami anebo skříňkami, v nichž bez problémů uložíme velké hrnce, pánve, pokličky atd.

Poblíž mycí či úklidové zóny zase nesmí chybět odpadkový koš, prostor pro úklidové prostředky a saponáty. Své místo si zde najdou i další drobné kuchyňské předměty pro uchovávání potravin i jejich skladování. V blízkosti lednice by zase neměla chybět přípravná zóna se snadným dosahem pro váhu, nože, mixéry a kuchyňské nádoby.

Pro usnadnění a zefektivnění práce v kuchyni se stává pracovní trojúhelník ideálním dispozičním řešením, zvláště pak zakomponujeme-li do něj výše zmíněné pracovní zóny.

Share Button

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

SEO webu sledují SEO nástroje.cz