Ergonomie kuchyně aneb jak na dispoziční řešení?

Zařizujete kuchyň? Přemýšlíte o novém bydlení? Chcete rekonstruovat kuchyň, kuchyňský kout i jídelnu? Nejste si jisti, jak uspořádat kuchyňský prostor? Existuje hned několik pravidel, vycházejících z logiky i zkušeností uživatelů, podle nichž je možné se řídit při zařizování vaší nové kuchyně nebo kuchyňského koutu.

Dispoziční řešení v prostoru takové místnosti, jakou je kuchyň nebo kuchyňský kout, musí vycházet z potřeby charakteru místnosti. V kuchyni připravujeme jídla, vaříme, umýváme nádobí, skladujeme potraviny, uklízíme, jíme atd. Řešení prostoru a jeho návaznost na pracovní plochy nebo spotřebiče představuje nelehký úkol, s nímž nám pomáhá dispoziční řešení a ergonomie kuchyně. Pojďme se na některá tato pravidla podívat:

  • Varné centrum nebo sporák instalujeme tak, aby po obou jeho stranách vznikl dostatečný prostor pro umístění přípravné plochy. Každá plocha by měl mít minimální šířku 40 cm.
  • Chladnička – odkládací plocha – dřez – sporák. Tak by měla vypadat cesta od chladničky směrem k varnému centru.
  • Myčka na nádobí a dřez by měly být v těsné blízkosti.
  • Dalším logickým prvkem je umístění odpadkového koše, který by měl být umístěn pod dřezem a blízko pracovní plochy, tedy v místech, kde vznikne nejvíce odpadků.
  • Výklopný systém horních skříněk je nejenom pohodlnější, ale řeší i bezpečnostní funkci.
  • Pracovní deska by měla být standardně ve výšce 85 – 105 cm, přičemž sporák nebo varné centrum můžeme umístit níže. A to z toho důvodu, že pravděpodobně budeme vařit ve větších hrncích s nějakým množstvím pokrmů. Finální výška se tedy vyrovná.
  • Přestože platí, že výšku pracovní plochy bychom měli přizpůsobit naší tělesné výšce, tak dřez umísťujeme výše než pracovní plochu kvůli ohýbání a případným bolavým zádům.
  • Čím hlubší pracovní deskou disponujeme, tím níže můžeme umístit horní skříňky.
  • Pracovní plochy bychom měli dostatečně osvětlit, třeba bodovým nebo LED světlem, popřípadě zářivkou. Důležité je, aby světlo nevrhalo stíny a záblesky od příliš lesklého povrchu. To znamená, že světlo bychom měli volit i podle barvy a odstínu pracovní desky.
  • Kvalitní odvětrání se stává naprosto nepostradatelnou záležitostí, obzvlášť v kuchyňských koutech, jež jsou součástí velké obytné místnosti, spojené s jídelnou, obývacím pokojem nebo pracovnou.
  • Promyslete si i systém pro ukládání náčiní, nádobí, skleniček, porcelánu atd. Výsuvné systémy pomohou s obsluhou pro každého člena vaší rodiny.

To je jen malý výčet toho, nač bychom měli myslet při zařizování naší nové kuchyně. V následujících článcích, zabývajících se interiérem kuchyně si ozřejmíme další dispoziční varianty, třeba tzv. základní kuchyňský trojúhelník nebo rozdělení kuchyně podle zón.

Share Button

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

SEO webu sledují SEO nástroje.cz